Nizar vs Zambry - Hakim Lembap Atau Sabotaj ?

Hari ini, pukul 3.00 petang Nizar failkan rayuan di Mahkamah Persekutuan, Kuala Lumpur. Menurut peguam Nizar, Leong Cheok Keng - kes ini rumit kerana Nizar masih belum menerima kenyataan penghakiman bertulis dari Mahkamah Rayuan setelah date-line - pagi ini.

Bulan lepas, Mahkamah Rayuan menolak pengisytiharan Mahkamah Tinggi bahawa Nizar MB Perak yang sah. Tiga orang hakim mangkuk (Dato' Mat Raus Shariff, Dato' Zainun Ali dan Dato' Ahmad Maarop) berjanji nak menyediakan asas hujjah penghakiman mereka dalam tempoh seminggu. Selepas keputusan penghakiman lisan kontroversi 5 minit tempohari - mereka masih lagi tak keluarkan apa-apa setelah hampir sebulan.

Penghakiman bertulis, walau bukan satu kemestian untuk kes Nizar dibawa ke Mahkamah Persekutuan, tetap diperlukan untuk mengenalpasti asas sebab mengapa Mahkamah Rayuan menolak keputusan Mahkamah Tinggi terdahulu. Tanpanya, barisan peguam Nizar akan terpaksa berhujjah tanpa asas dan arah yang jelas.

Kumpulan peguam Nizar, diketuai bekas Presiden Majlis Peguam Sulaiman Abdullah, mengekalkan persoalan penting perundangan yang belum terjawab, iaitu siapakah yang ada kuasa memecat Nizar sebagai MB apabila beliau tidak mahu meletak jawatan?

Dalam isu ini, pertamanya aku kata - hakim mangkuk 3 orang itu lembap. Sebabnya, hakim Mahkamah Tinggi (seorang sahaja) kes berkaitan dulu boleh mengeluarkan penghakiman bertulis 76 mukasurat dengan pantas. Jadi, apabila Ketua Hakim Negara komplen hakim yang lembap - janganlah lupa ambil tindakan tatatertib pada 3 mangkuk ini. Kalau tak buat apa-apa, memang Ketua Hakim Negara juga lembap. Cakap saja pandai..

Yang kedua, aku kata - hakim mangkuk 3 orang itu sabotaj. Sebabnya, menurut perintah. Siapa Ketua Hakim Negara depa? Doktrin pengasingan kuasa legislatif, kehakiman dan eksekutif di Malaysia semakin pupus sejak BN perintah dah 50 tahun. Antara contohnya, keputusan Mahkamah Rayuan dahulu dihubungkait untuk pengekalan pemerintahan kudeta BN kartun di Perak. Bila Menteri Dalam Negeri, Tok Keris Hishamuddin pertahan tindakan polis, ingat rakyat percaya? piirah.

Kih kih kih. Kalau polis berpuluh orang boleh serbu dewan dengan bersenjata api, kalau Speaker boleh diusung keluar dikurung, kalau Sidang DUN (tak sah) dibuat hanya 5 minit.. Jangan terkejut kalau Tok Long, Tok Ngah di kampung-kampung mampu berkata :

The Judiciary System In Malaysia Has No Reliability Anymore
A CORRUPT SYSTEM
A CORRUPT GOVERNMENT
BULLSHIT!

2 comments:

  • dalam isu yg sebegini siapa yg salah dan siapa yang patut dihukum....samaada benda itu berat ataupun yang membabitkn semua kaum....

  • salam anon 4:12pm. persoalan menarik.. for me, siapa saja yg zalim adalah yang sepatutnya dihukum.

    isu lebih menarik, ialah pernah dengar mana-mana peguam atau hakim yang dibicara di Malaysia?

Post a Comment