Diskriminasi Agihan Peruntukan Negeri Pembangkang

Anwar Ibrahim membidas Kerajaan kerana melakukan diskriminasi terhadap negeri-negeri di bawah pemerintahan Pakatan Rakyat kerana diberikan peruntukan perkapita paling rendah. Berdasarkan peruntukan per kapita mengikut negeri-negeri, negeri-negeri yang terbawah peruntukan, paling rendah ialah Pulau Pinang, kedua rendahnya Kedah, ketiga rendahnya Kelantan, keempat Selangor, kelima Perak.

Anwar berkata demikian sebagai Ketua Pembangkang semasa perbahasan usul peruntukan semula peruntukan perbelanjaan 2009 di parlimen baru-baru ini. Isi buah silatnya ialah mengapa negeri-negeri Pakatan Rakyat duduk di tahap paling rendah dari segi peruntukan Kerajaan Persekutuan!

Susunannya cukup celaka! Hangpa nampak susunan yang cukup tak logik. Di mana Sarawak dan Sabah, Negeri Sembilan dan Melaka? Okay, itu berkaitan peruntukan perkapita Persekutuan. Bagaimana pula dengan peruntukan Pakej Rangsangan Ekonomi versi Najib ?

Kajian Kes - Diskriminasi Peruntukan Pulau Pinang

Aku ambil contoh ini dari laporan TheNutGraph hari ini. Berdasarkan data diperolehi dari laman web Perbendaharaan, Pulau Pinang hanya menerima 0.8% daripada keseluruhan Pakej Rangsangan Ekonomi persekutuan RM60 bilion. Steven Sim, Timb. Pengerusi DAP Jalan Tembikai menyatakan bahawa Pulau Pinang yang menyumbang kira-kira 30% jumlah eksport negara, sedangkan dana pembangunan Pakej Rangsangan Persekutuan yang diperuntukkan kepada Pulau Pinang cuma RM75.51 juta sahaja.

Sim berkata, PM perlu pertimbangkan sumbangan negeri dan rakyat Pulau Pinang semasa memperuntukkan pakej rangsangan berkenaan. Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng telah membuat permohonan peruntukan sejumlah RM11 bilion untuk 21 buah projek kritikal di Pulau Pinang, termasuk projek monorel (RM2.5 bilion), Jalan Lingkaran Luar Pulau Pinang (RM1.5 bilion) dan projek pembesaran Empangan Mengkuang (RM1.1 bilion). Ini semua ke arah memastikan Pulau Pinang kekal sebagai hub ekonomi yang kompetitif di rantau ini.

Sebelum ini, bagi menangani krisis kewangan global, kerajaan persekutuan melancarkan pakej rangsangan ekonomi sulungnya bernilai RM7 bilion pada 4 Nov 2008 dan kali kedua pada 10 Mac, 2009 berjumlah RM 60 bilion. Pada 15 Jun, 2009, si PM Najib mengumumkan di Parlimen bahawa hampir 100% atau RM6.95bil pakej rangsangan sulung telah diagihkan. Hrm.. macamana la Najib nak jaga ekonomi ni. Padan la dia nak Omar Mustapha Ooi jadi Pengarah Petronas.. kot-kot senang tarik duit cilok ke Persekutuan. Nasib baik ahli Lembaga Pengarah Petronas cerdik-cerdik belaka, bukan 'yes man' semuanya.

Pada pandangan aku, bila Kerajaan BN semakin zalim, dia menuju ke zaman kehancurannya. Mengapa masih berpilih kasih.. mengapa masih menganak-tiri.. sedangkan semua rakyat setiap negeri adalah rakyat mutlak negara ini. Mereka juga berhak menerima kasih sayang seadilnya dari Kerajaan Pusat.

Seharusnya Kerajaan Persekutuan mengalirkan dana awam berdasarkan keperluan ekonomi dan sosial rakyat, bukannya sebagai hadiah atau hukuman politik.

Kerana itulah antara komen Lee Kuan Yew (Penasihat Singapura) dalam lawatannya ke Pulau Pinang baru-baru ini turut memberi komen tentang prasarana awam Pulau Pinang yang boleh dan perlu dipertingkatkan. Adakah BN masih nak kata Lee Kuan Yew tak berhak komen tentang negara ini? Atau BN memang masih tak tahu malu!

2 comments:

  • dah nak jahanam dah Malaysia ni dek 'pakar ekonomi' nih. Aku ingat kroni-kroni ni untuk dapat projek saja, rupanya negeri-negeri dalam Malaysia pun ada kroni jugak! Hancur UMNO-BN!

  • Satu untuk ko, sepuluh untuk aku.

    Itula ilmu kira-kira yang Umno mengaji sejak dari sekolah rendah sampaila habis universiti.

    Memang tak heranla puak ngok ni buat benda haram ni.

Post a Comment