Keputusan Mahkamah Rayuan - Zambry Menteri Besar Perak

Hari ini sekali lagi hari bersejarah untuk rakyat Perak. Mahkamah Rayuan hari ini mengubah keputusan Hakim Mahkamah Tinggi minggu lalu. PRU12, Nizar sebagai MB, kemudian diguling oleh Najib dan meletakkan Zambry sebagai MB. Kemudian Mahkamah Tinggi mengumumkan Nizar MB yang sah. Lepas tu Zambry komplen di Mahkamah Rayuan. Kini Datuk Seri Zambry Abd Kadir pula diumumkan sebagai Menteri Besar Perak yang sah. Kah kah kah.

Pernah tengok cerita Hindustan atau cerita Keling?? Mula-mula hero dia kalah, di hujung cerita dia jadi teror dan kuat! dan menang! Tapi itu cerita keling. Penuh dengan segala maknika kunun dan kartun.

Dalam realiti sebenar, keseronokan hero kelingkia belum berakhir. Peguam Nizar akan terus buat rayuan ke Mahkamah Persekutuan. Pastinya, jadi MB Perak 2-3 tahun ini bukan senang bagi Zambry. Turun naik kes mahkamah dan berdepan dengan segala cemuhan rakyat. Patut dia dah siap stok panadol 2-3 lori. Bab legislatif, memang BN nampaknya boleh kow-tim. Skrip keputusan hakim di Malaysia seperti dah boleh dibaca, walau belum diterbitkan.

Yang tak boleh dia lari, adalah PRU akan datang - dengan rakyat! kih kih kih. Siappp!

Berikut adalah sisipan dari Malaysiakini tentang keputusan tiga ekor Hakim Mahkamah Rayuan, plus seekor Peguam Negara petang tadi.

Keputusan itu membatalkan penghakiman Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur minggu lalu yang mengesahkan kedudukan asal Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin.

sivakumar and zambry at perak state assembly 130509 04Panel tiga hakim itu - yang telah mendengar hujah kedua-dua pihak di Putrajaya seharian semalam - sebulat suara menerima rayuan Zambry.

Dalam penghakimannya, ketiga-tiga mereka berhujah bahawa hakim mahkamah tinggi Datuk Abdul Aziz Abd Rahim membuat kesilapan dalam keputusannya dan Sultan Perak layak melantik Zambry apabila Mohamad Nizar hilang majoriti dalam DUN.

Panel tiga hakim yang mendengar rayuan tersebut ialah Datuk Md Raus Sharif, Datuk Zainun Ali dan Datuk Ahmad Maarop.

Mahkamah senyap ketika penghakiman dibaca.

Nizar diwakili oleh sepasukan lapan peguam yang diketuai oleh Sulaiman Abdullah, manakala peguam Cecil Abraham mewakili Zambry.

Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail - sebagai pencelah - turut hadir. Manakala peguam Mohd Hafarizam Harun, Firoz Hussein Ahmad Jamaluddin dan M Reza Hassan menjadi pemerhati bagi pihak BN.

Gembira dengan keputusan tersebut di Slim River, Zambry menyifatkannya "kebenaran telah tiba."

Pada 11 Mei lalu, mahkamah tinggi mengumumkan Mohamad Nizar sebagai menteri besar sah setelah digugurkan jawatan tersebut, awal Februari lalu.

Abdul Aziz memutuskan bahawa wakil rakyat PAS itu tidak pernah mengosongkan jawatannya itu kerana beliau tidak kehilangan kepercayaan majoriti anggota DUN Perak.

Dalam kes ini, Abdul Aziz berkata tiada undi tidak percaya telah diusulkan terhadap Mohamad Nizar.

Tetapi kegembiraan menteri besar Pakatan Rakyat itu tidak kekal apabila Mahkamah Rayuan keesokannya membenarkan permohonan Zambry untuk menangguhkan keputusan mahkamah tersebut.

Penangguhan keputusan mahkamah itu diberikan sementara menunggu selesai rayuan berhubung perkara tersebut hari ini.

Sementara itu, Sulaiman memberitahu mahkamah bahawa pihaknya akan mengemukakan rayuan kepada Mahkamah Persekutuan.

Manakala sekumpulan 200 orang di luar mahkamah, kedengaran melaungkan rasa tidak puashati mereka terhadap keputusan Mahkamah Rayuan hari ini.


Sebenarnya, bukan mudah bagi BN di tahun pertama Najib jadi PM. Kes krisis Perak masih terus berjalan.. seiring dengan krisis dalaman UMNO sendiri di Perlis dan Terengganu. Mereka kecut di Penanti, adakah mereka terus bacul di Manek Urai?

KIta jangan sekadar tengok. Kita serang mereka di gelanggang satu negara.

0 comments:

Post a Comment