Halang Liputan Media 7 Mei - SUK Perak Cabul Kuasa Speaker

Di Perak, sudah tunggang terbalik. Pencabulan kuasa hak Speaker DUN sudah di tahap merbahaya. Bagaimana sekarang SUK Kerajaan BN(H) di Perak boleh mengatasi kuasa Speaker DUN? Tentunya SUK takkan berani melainkan atas arahan MB(H) Zambry.

Jika dahulu, isu penggantungan ADUN dari DUN Perak oleh Speaker di bawa ke mahkamah. Kini SUK Perak menghalang pihak media dari membuat liputan sepanjang persidangan Dewan Undangan Negeri Perak pada 7 Mei ini.

Mengikut tulisan Speaker DUN Perak yang sah, V.Sivakumar: liputan media adalah di tangan Speaker. Speaker berkuasa beri kebenaran, dan dia juga yang berkuasa menarik balik kebenaran jika pihak media melanggar peraturan. Tiada kuasa untuk SUK menghalang hak Speaker ini berdasarkan Perintah-Perintah Tetap 84, Dewan Perhimpunan Undangan Negeri Perak Darul Ridzuan.

Kita lihat keterangan dari blog Suara Perak (V. Sivakumar) berhubung isu di atas.

Datuk SUK Tidak Boleh Menghalang Media Pada 7 Mei

Perintah-Perintah Tetap 84, Dewan Perhimpunan Undangan Negeri Perak Darul Ridzuan

Tuan Speaker boleh mengeluarkan kebenaran kepada wakil mana-mana jurnal kerana menghadiri persidangan Dewan di bawah apa-apa peraturan yang dikeluarkannya dari semasa ke semasa. Jika wakil itu melanggar peraturan-peraturan itu, maka kebenaran itu boleh dibatalkan.


Standing Orders 84, State Legislative Assembly of Perak Darul Ridzuan

Mr. Speaker may grant a general permission to the representative of any journal to attend the sittings of the Assembly under such rules as he may from time to time make for that purpose. If such rules are contravened, such permission may be revoked.

Adakah perintah-perintah tetap ini memberi kuasa kepada Datuk Setiausaha Kerajaan Negeri untuk mengeluarkan arahan menyekat mana-mana media membuat liputan sidang? Bukankah arahan beliau untuk melarang beberapa media merupakan salahguna kuasa?

Apa yang pasti, Kerajaan BN(H) amat takut! Speaker DUN pun ditukarnya.
Contoh sebuah lagi projek Kerajaan BN yang gagal.

0 comments:

Post a Comment